Sunday, January 22, 2017

Ημερολόγιο συναντήσεων (Ιανουάριος 2017)

4 Ιανουαρίου 2017
Πρώτη συνάντηση της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το ερευνητικό πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκε ο καταμερισμός των εργασιών της ερευνητικής ομάδας. Παράλληλα επιχειρήθηκε ένας πρώτος προσδιορισμός στον χάρτη των προσφυγικών γειτονιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης. Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά εντοπίζονται μέχρι στιγμής 3 μεγάλοι και 16 μεσαίου και μικρού μεγέθους οικισμοί. Αυτός είναι ο κύριος όγκος του προσφυγικού αποτυπώματος. Η έρευνα πιθανόν να αποκαλύψει μικρότερες άγνωστες οικιστικές προσφυγικές συναθροίσεις.  Οι οικισμοί στέγασαν το μεγαλύτερο τμήμα των 102.000 προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη αμέσως μετά το 1922. Αποφασίστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα να ξεκινήσει από το Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, να ακολουθήσουν οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πειραιά, Περάματος και Κορυδαλλού.


11 Ιανουαρίου 2017
Δεύτερη συνάντηση της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
Στη συνάντηση εργασίας οριοθετήθηκαν χαρτογραφικά και ιστορικά οι προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά με βάση τα πρώτα στοιχεία που απέδωσε η αρχική φάση της έρευνας. Ορίστηκαν οι θεματικοί άξονες που θα τροφοδοτήσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και τέθηκαν οι αρχικές προδιαγραφές για τις προφορικές συνεντεύξεις. Στο διάστημα ανάμεσα στις δυο συναντήσεις είχε ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη στους Δήμους Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους αρμόδιους διοικητικούς και θεσμικούς φορείς, όπου παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα και ζητήθηκε η στήριξή και η συνεργασία τους για την επιτυχή υλοποίησή του, ενώ πραγματοποιήθηκε μια πρώτη αναγνωριστική έρευνα στις αρχειακές διαθεσιμότητες τους. Παράλληλα εντοπίστηκαν οι ενεργοί προσφυγικοί σύλλογοι της περιοχής και ξεκίνησαν οι επαφές με τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

18 Ιανουαρίου 2017
Τρίτη συνάντηση της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ. 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα και τα δεδομένα που είχε αποδώσει η μέχρι τότε έρευνα, ιδίως στο Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, που θα αποτελέσει τον πρώτο Δήμο όπου θα εστιάσει το ερευνητικό πρόγραμμα. Συντάχθηκε το αναλυτικό ημερολόγιο συναντήσεων των ομάδων προφορικής ιστορίας και οργανώθηκαν τα κείμενα ώστε να παραδοθεί η πρώτη έκθεση του προγράμματος.


20 Ιανουαρίου 2017
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ερευνητικής ομάδας με τη βρετανίδα ανθρωπολόγο Renne Hirschon, όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος και ιδιαίτερα της ενότητας της προφορικής ιστορίας. Έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση  μαζί της –μιας και η έρευνά της στα προσφυγικά της Νίκαιας τη δεκαετία του 1970 αποτελεί ακόμα μελέτη σταθμό στην προσφυγική εγκατάσταση του Πειραιά– για τον τρόπο οργάνωσης της δράσης της προφορικής ιστορίας και η ίδια εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για εθελοντική συμμετοχή στο έργο. 




No comments:

Post a Comment