Monday, April 23, 2018

Ιστορικός περίπατος στον Πειραιά_Κυριακή 22 Απριλίου (2)

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο ιστορικός περίπατος στον Πειραιά, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».


Μεγαλοαστική Καστέλλα και προσφυγικό Τουρκολίμανο

Τουρκολίμανο 1953.


Τουρκολίμανο 1955. Αφίσσα της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του ζωγράφου Γιώργου Βακιρτζή.


Τουρκολίμανο και "Φανάρι" περί το 1900 με ιστιοφόρα στον Φαληρικό Όρμο.


Τουρκολίμανο 1924 με την παλαιά έπαυλη Κουμουνδούρου.


Τουρκολίμανο περί το 1920 δημοσιευμένο από τη Λίζα Μιχελή.


Τουρκολίμανο 1930 με τον οικισμό των προσφυγικών παραπηγμάτων στο βάθος, σε δημοσίευση του National Geographic Magazine.


Τουρκολίμανο 1965 με τον οικισμό των προσφυγικών κατοικιών στην ακτή σε διαφήμιση του νέου οικογενειακού μοντέλου της Opel Κadett.


Πλατεία Αλεξάνδρας στο τέλος του 19ου αιώνα. Οικία του μηχανουργού Βασιλειάδη-το σπίτι του "Τρελλαντώνη" της Πηνελόπης Δέλτα σε σχέδια ΕρνέστουΤσίλλερ και το Υαλουργείο Τσίλλερ-Οριγώνη στη στροφή της Πλατείας Αλεξάνδρας. Δημοσίευση του Ιωάννη Τραυλού.


Πλατεία Αλεξάνδρας 1962 του Γιάννη Τσαρούχη.


Οικία του αλευρομήχανου Πατσιάδη στην πλατεία Αλεξάνδρας. Το πρωτότυπο σχέδιο του Ερνέστου Τσίλλερ 1894. Εθνική Πινακοθήκη.


Πλατεία Αλεξάνδρας και Μαρίνα Ζέας αμέσως μετά την κατασκευή του περί το 1970. Τεχνικό Γραφείο Θεράποντος Νικολάου Μαρσέλου. Από τη δημοσίευση @Κυριάκος Γκλεζάκος - Ελληνική Εργοτεχνική Ιστορία.


Πλατεία Αλεξάνδρας και Μαρίνα Ζέας αμέσως μετά την κατασκευή του περί το 1970. Τεχνικό Γραφείο Θεράποντος Νικολάου Μαρσέλου. Από τη δημοσίευση @Κυριάκος Γκλεζάκος - Ελληνική Εργοτεχνική Ιστορία.



Ακολουθούν φωτογραφικές στιγμές από τον περίπατο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από συμμετέχοντες/ουσες σε αυτόν (και τους/τις ευχαριστούμε).





      
Φωτογραφίες: Maria Annousaki, Chrystosomos Fountoulis, Anna Lamprou, Eleni Kyramargiou

No comments:

Post a Comment